Ingrid, Levreskontrat

Ingrid, även kallad Plingan av arbetskamrater, arbetar sedan många år tillbaka som Leverantörsreskontra på TL Bygg’s ekonomiavdelning. Här följer vi henne en dag på jobbet.

Hon är en riktig glädjespridare som bjuder på många skratt under både pressade arbetssituationer och de lugnare pauserna i fikarummet. Hon är nyfiken, älskar att lära sig nya saker och drar sig aldrig för att ställa frågor om det är nog hon känner sig osäker på. Hennes favoritfärg är gul och favoritmaten är sniglar i vitlökssmör som det (bisarrt nog) varit sedan hon var fem år gammal. Hon älskar den familjära stämningen på TL Bygg, där hon kallar sina arbetskamrater fantastiska, och hyllar det öppna klimatet och de nära relationerna mellan chefer och medarbetare i organisationen.

Men vad gör hon egentligen? Hur ser hennes vardagar ut, vilka utmaningar ställs hon inför, vilka egenskaper krävs i hennes jobb och vad skulle hända med TL Bygg om hon tvärt slutade upp att göra det hon gör?

Alla dessa frågor och några till tog vi med oss när vi hängde med henne en dag på jobbet.

07:45 – Veckan är igång

Dagen och veckan startar för Ingrid. Som anställd på ett byggföretag betyder det givetvis att hon inte är först in men hon är långt från sist. Hon hälsar glatt på alla med sitt patenterade leende men man märker också att hon har lite bråttom till skrivbordet denna morgon.

Den här dagen började nämligen redan på bussen. Under sin tur till jobbet fick ett samtal från en orolig leverantör som undrade över en obetald faktura och Ingrid hinner knappt sätta sig innan hon kollat upp detta och ringt tillbaka till honom med lugnande besked. Måndagar betyder inte mjukstart på veckan för Ingrid inte.

Så, nu kan hon kolla av hur allas helger varit.

08:00 – Fakturahantering

Ingrid är ansvarig för att köra alla betalningar, d.v.s. att alla fakturor betalas. Hon gör denna körning cirka tre gånger i veckan och måndagens körning gäller alla fakturor fram till onsdag. Hon kollar så att allt ser ok ut och att alla fakturor verkligen ska med denna gång. Efter en noggrann genomgång plockas ett par bort.

Det är många steg att hålla reda på och varje steg kollar och dubbelkollar hon för att inget ska bli fel. Det ska vara rätt pengar, rätt leverantör och rätt konton. Idag går till exempel alla anställdas telefonräkningar och blir de fel, ja ni känner säkert till känslan av när mobilen inte har täckning under semestern.

Genom att vara ansvarig för alla fakturor får Ingrid en sällsynt inblick i hela verksamheten och vilka vi på TL Bygg arbetar med. Det är få leverantörer och kunder hon inte känner till. Det är också det hon tycker är roligast med sitt jobb då denna inblick och överblick ger hennes en stark känsla för, och god kunskap om, alla projekten. Hon blir en så tydlig del av dem.

Här passar vi även på att fråga om vilka de viktigaste egenskaperna i hennes yrkesroll är. Hon svarar ganska snabbt fokus, engagemang, pålitlighet och servicetänk. Klockan är bara 8.30 på morgonen men vi har redan sett bevis på alla dessa.

09:00 – Fika

När klockan slår nio är det morgonfika på TL Bygg. Ingrid slår sig ner i soffan mellan två kalkylatorer och njuter av en kopp kaffe. Kaffet är svart. Det blandas jobbsnack med tips om olika Netflix-serier och skeva skämt om lite vad som helst.

09:20 – Avstämningsmöte på ekonomiavdelningen

Idag är det lite manfall och endast halva styrkan är på plats. Ingrid, Arvid och Martin stämmer av hur helgen varit och att alla mår bra. Sedan går de igenom hur den veckan ser ut och vad som eventuellt behöver förberedas för veckorna efter denna. Mötet är avslappnat men effektivt och avslutas alltid med att Ingrid citerar Sergeant Phil Esterhaus från Spanarna på Hill Street – ”Be careful out there”.

10:20 – Dagens post

Dags att kolla posten. Allt kommer fortfarande inte digitalt och Ingrid går igenom vad som kommit in den klassiska vägen. Alla fakturor som inte redan ligger i systemet scannas in och de leverantörer som skickat fakturorna kontaktas och ombeds skicka via mail nästa gång. Det är lite av ett onödigt moment som tar tid från annat arbete och därför det enda hon inte riktigt gillar med sitt jobb. Av den anledningen trycker hon lite extra på att alla ska skicka in sina fakturor via mail i framtiden.

10.40 – Genomgång

Ingrid och controller Arvid Östman går igenom rutinen för intäkter på förrådet då Ingrid ska ta över denna arbetsuppgift. De går igenom den mycket noga för att hon ska känna sig trygg den dagen uppgiften ligger helt på hennes bord. Ingrid är frågvis och ser till att inte missa något. Det blir väldigt tydligt att noggrannhet inte bara är önskvärt i hennes yrke, det är ett absolut måste.

Under genomgången kommer ekonomichef Martin Fagéus med en ambulerande fråga till Ingrid. Hon släpper det hon gör och letar reda på svaret till Martin för att sedan återgå till det hon gjorde. Hon växlar snabbt fokus från uppgift till uppgift och det är förmodligen ett måste i hennes yrke, för när det handlar om pengar väntar folk inte med att fråga.

11.00 – Friskvård och lunch

Lunch och lunchjogg. Ingrid byter snabbt om från arbetsdressen till träningskläder för lite friskvård tillsammans med Arvid. Sedan tidigt i våras har hon börjat använda många av sina luncher till att löpträna och hon har nått snabba resultat. Idag blir det 5 km i rask fart genom skogen i Sickla. Så rask att kameramannen inte riktigt hann med.

12.00 – Kontroll

En dusch, ett ombyte och en snabb lunch senare är det dags att se över alla påminnelser som kommit in. Ingrid kontrollerar alla detaljer i fakturorna och ser efter om de redan är betalda eller inte.

13.00 – Ersättning av utlägg

Dagens arbete med anställdas utlägg med kontroll av kvitton, underlag och iordningställande för betalning. Alla ska ha sin ersättning inom en vecka så det gäller att det blir rätt från början.

14.00 – Fika (igen)

Eftermiddagsfika med kaffe och skratt.

14.30 – Utbildningsdags

Utbildning med konsult Johannes Lindberg kring momsredovisning. Det här en av Ingrids största utmaningar i sitt yrke, att ständigt lära sig nya saker. Samtidigt som det är roligt är det också ett högt ställt krav att alltid hålla sig uppdaterad om komplicerade regelverk som strikt måste följas.

16.45 – Hemgång

Dagen är slut och det är dags att åka hem till Gröndal.

Men vad hade hänt om Ingrid inte varit här idag eller någon av de andra dagarna i veckan, om hennes arbete inte gjordes alls? Jo, då skulle ingen betala fakturor vilket skulle innebära att vi inte skulle få något material eller underleverantörer till våra byggen. Vi skulle få ett dåligt rykte, hamna på svarta listor och få besök av Kronofogden. Dessutom skulle anställda inte få ersättning för sina utlägg vilket skulle leda till missnöje och egna uppsägningar. Kort sammanfattat skulle TL Bygg, utan leverantörsreskontra och Ingrid, inte finnas. En ganska så viktig roll med andra ord!

 

Och ni, be careful out there!

Dekorativ bild

Jobba med Plingan!

Vill du jobba med Plingan och andra engagerade och omtänksamma kollegor i roliga och spännande projekt?

Vi växer och söker bland annat Kalkylingenjör, Platschef till nyproduktionsenheten och Projektchef till ombyggnad. Alla i Stockholm.

Lediga jobb
Dekorativ bild